5 неща за училище, които родителите трябва да знаят

Трябва да сте по-стриктни относно употребата на телефони и таблети
12 сеп 2019 10:04, Михаела Лазарова
1
5 неща за училище, които родителите трябва да знаят
Снимка: Istock

Броени дни преди 15-и септември мнозина от родителите, които имат ученици у дома, се вълнуват и същевременно притесняват от началото на новата учебна година.

Съвсем естествено е да изпитват нервност и притеснение как ще се развива детето им през следващите месеци, дали ще учи отговорно, дали ще има проблеми в училище, ще създаде ли нови приятелства, ще спазва ли правилата и дисциплината в клас. За информация относно поведението и развитието на детето ни редно е да се обръщаме към неговите учители, но в динамичната среда и забързания ритъм на ежедневието сякаш невинаги успяваме да си кажем всичко с тях. Има няколко неща, които учителите биха искали родителите да знаят и да спазват, а не само да изискват от децата. Да вдъхновяват и чрез личния си пример, а не да очакват, че детето ще научи всичко в училище. Ето някои от тези неща.

Нормално е да правят грешки в домашните работи

Много родители прекаляват с изискванията си към децата да не допускат грешки в домашните си и стриктно ги поправят. Но според голяма част от учителите това е грешна практика. Не е фатално детето да допусне грешка, но може да е проблем за развитието му, ако родителят го поправя, вместо учителя. Родителите следва да помагат в учебния процес, да се занимават с децата, но корекцията на грешките трябва да бъде отговорност на учителя. За учителите именно грешките, които децата правят, им помагат да разберат на какво да наблегнат в учебния процес и в кои области трябва да се упражняват повече. Ако вършите домашната работа на детето вместо него, не му помагате да изгради самочувствие и да се чувства по-уверено, а напротив - детето може да израсне неуверено и несигурно във възможностите си, очакващо друг да върши неговите задачи.

Детето ви може да живее двойнствен живот

Това, което родителите трябва добре да знаят е, че поведението на техните деца у дома, в семейната среда и в зоната на комфорт се различава от държанието им в училище. Това не означава задължително, че детето се държи агресивно или има проблеми, но невинаги дете, което у дома е самоуверено и спокойно, в училищната среда се държи по същия начин, и обратно. Затова е важно да държите връзка с учителите и с родителите на децата, с които вашето дете общува. Благодарение на тези контакти ще можете да си изградите реална представа какво е поведението на детето ви в училище и дали е необходимо да вземете някакви мерки за корекция или пък стимулиране на самочувствието.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: училищеschoolдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
12
 
! Отговори
Даскало преди 4 години
Родителите е добре да знаят, че 15-ти септември е в неделя, така че да не се пънат чак толкова.